درس هایی از معاد (نامهای قیامت2)
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه بفرمایید.
سلسله درسهایی از معاد
درس سی و پنجم:
نامهای قیامت (2)
11ـ یومُ الخروج: روزی که مردگان سر از قبر بیرون میآورند: «یَوْمَ یَسْمَعُونَ الصَّیْحَةَ بِالْحَقِّ ذلِکَ یَوْمُ الْخُرُوج؛ روزى که صیحهی رستاخیز را به حق میشنوند، آن روز روز خروج است».
12ـ یومُ السّاهِرَه: آن روز، روز بیداری است. در آن روز بر اثر شدّت خوف و ترس از گزندگان و درندگان یا از شدّت حرارت و … خواب از انسان برداشته میشود: «فَإِنَّما هِیَ زَجْرَةٌ واحِدَةٌ * فَإِذا هُمْ بِالسَّاهِرَة». قیامت با یک صیحه به وقوع میپیوندد و ناگهان همگی به پاخیزند و بر عرصهی محشر هشیار و بیدار حاضر گردند. خلاصه آنکه، سرزمینی که سَهَر و بیداری در آن حاکم است و خواب در آن راه ندارد، «ساهره» گویند. در عرصهی قیامت طبق علل وعوامل فراوانی مجالی برای خواب نیست.
13ـ یوم الفاقره:آن روز، را روز کمر شکن گویند؛ زیرا در آن حوادث کمرشکن رخ میدهد. حوادثی که قدرت قیام را از انسان میستاند: «وُجُوهٌ یَوْمَئِذٍ ناضِرَةٌ * إِلى رَبِّها ناظِرَةٌ * وَ وُجُوهٌ یَوْمَئِذٍ باسِرَةٌ * تَظُنُّ أَنْ یُفْعَلَ بِها فاقِرَةٌ؛ در آن روز صورتهایى شاداب و مسرور است * و به پروردگارش مىنگرد! * و در آن روز صورتهایى عبوس و در هم کشیده است * زیرا مىداند عذابى در پیش دارد که کمرش را در هم مىشکند!».
توجه:به فقیر از آن جهت فقیر میگویند که فقدان مال کمرش را شکسته و قدرت ایستادگی در برابر رخدادهای تلخ را ندارد.
14ـ یومُ التَّناد: آن روز، روز فریاد است. این نامگذاری به جهت مختلفی است: یا بدان جهت است که دوزخیان بهشتیان را صدا میزنند: «وَ نادى أَصْحابُ النَّارِ أَصْحابَ الْجَنَّةِ أنْ أفیضُوا عَلَیْنا مِنَ الْماءِ أوْ مِمَّا رَزَقَکُمُ اللَّهُ قالُوا إِنَّ اللَّهَ حَرَّمَهُما عَلَى الْکافِرینَ؛ و دوزخیان، بهشتیان را صدا مىزنند که: (محبّت کنید) و مقدارى آب، یا از آنچه خدا به شما روزى داده، به ما ببخشید! آنها (در پاسخ) مىگویند: خداوند اینها را بر کافران حرام کرده است!». یا بدان جهت است که در آن روز مردم یکدیگر را صدا زده و به هم پناه میبرند. یا اینکه در محشر آوازها بلند میشود: «ألا لَعْنَةُ اللَّهِ عَلَى الظَّالِمینَ». یا اینکه مؤمنان وقتی نامهی اعمال خویش را میبینند گویند: «هاؤُمُ اقْرَؤُا کِتابِیَهْ؛ (اى اهل محشر!) نامه اعمال مرا بگیرید و بخوانید!».
15ـ یوم العسیر: آن روز، روزی است که کار برای گناه کاران بسیار مشکل میافتد: «وَ کانَ یَوْماً عَلَى الْکافِرینَ عَسیرا؛ و آن روز، روز سختى براى کافران خواهد بود!».
16ـ یوم الجمع: روزی که پیشینیان و پسینیان در آن گرد آیند: «قُلْ إِنَّ الْأَوَّلینَ وَ الْآخِرینَ * لَمَجْمُوعُونَ إِلى میقاتِ یَوْمٍ مَعْلُومٍ؛ بگو: «اوّلین و آخرین * همگى در موعد روز معیّنى گردآورى مىشوند».
17ـ یوم الحساب: هر چند که خداوند همیشه «حَسیب» است، اما این نام در قیامت به ظهور کامل میرسد: «لَهُمْ عَذابٌ شَدیدٌ بِما نَسُوا یَوْمَ الْحِسابِ؛ برای آنان عذاب شدیدی است، زیرا روز حساب را فراموش کردند!».
18ـ یوم الفصل: قیامت روز جدایی است. انسانها در دنیا همه با هم و ـ به ظاهر ـ در یک شکل و قیافه زندگی میکنند، اما در قیامت بدان از نیکان جدا میشوند: «إِنَّ یَوْمَ الْفَصْلِ میقاتُهُمْ أَجْمَعین». یا اینکه در آن روز خصومتها فیصله مییابند و گناه کاران جدا میشوند: «وَ امْتازُوا الْیَوْمَ أَیُّهَا الْمُجْرِمُونَ».
19ـ یوم التغابن: در آن روز معلوم میشود که چه کسانی در تجارت خود دچار غَبن، زیان و خسران گشتهاند: «یَوْمَ یَجْمَعُکُمْ لِیَوْمِ الْجَمْعِ ذلِکَ یَوْمُ التَّغابُنِ؛ این در زمانى خواهد بود که همه شما را در روز اجتماع [روز رستاخیز] گردآورى مىکند آن روز، روز تغابن است».
20ـ یومُ الحسره: قیامت روزی است که انسان بر گذشتهی خود حسرت و افسوس میخورد و از کردار خویش پشیمان میشود: «یا حَسْرَتى عَلى ما فَرَّطْتُ فی جَنْبِ اللَّه؛ افسوس بر من از کوتاهیهایى که در اطاعت فرمان خدا کردم».
پی نوشتها: . سورهی ق، آیهی42. . سورهی نازعات، آیات13 و 14. . سورهی قیامت، آیات 22 تا 25. . سورهی اعراف، آیهی50. . سورهی هود، آیهی11. . سورهی الحاقه، آیهی19. . سورهی فرقان، آیهی26. . سورهی واقعه، آیات 49 و 50. . سورهی ص، آیهی26. سورهی دخان، آیهی40. . سورهی یس، آیهی59. . سورهی تغابن، آیهی9. . سورهی زمر، آیهی56.